AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

Interview met Dirk-Jan de Graaf

Dirk-Jan de Graaf  is sinds april 2017 werkzaam als visualizer. Dirk-Jan heeft een commerciële achtergrond en een opleiding als communicatie vormgever, met de specialisatie illustratie. Hij heeft creatief inzicht en het vermogen om ideeën en concepten te vertalen naar beeld. Dirk-Jan houdt zich binnen Kranendonk Experience bezig met het creëren van visualisaties en sfeerbeelden om concepten voor onze opdrachtgevers tot leven te brengen.

Wat is jouw rol in het Afsluitdijk Wadden Center project?

Ik ben de illustrator: ik maak ideeën visueel en begrijpelijk voor iedereen. Alle verschillende onderdelen die bedacht worden teken ik uit, zodat mijn collega’s de ideeën aan opdrachtgevers kunnen laten zien. Daarnaast werk ik aan de vormgeving en de illustraties van de exhibits in de expo.

Wat was je eerste opdracht binnen het project Afsluitdijk Wadden Center?

Tijdens mijn sollicitatie hoorde ik voor het eerst over het Afsluitdijk Wadden Center. De vraag was of ik er een visual voor wilde maken. Dat vond ik wel heel spannend, omdat het toch een project is dat zich niet bepaald onder de radar afspeelt, er zullen straks veel bezoekers komen en ook in deze voorfase zijn er al heel veel mensen bij betrokken.

Hoe ziet jouw werkproces eruit?

Voor een ander misschien nogal chaotisch. Mijn hele werkproces draait om ideevorming. Eerst komt er een periode van het uitwisselen van gedachten en verhaalvorming. Dit bespreek ik vaak met mijn collega Dirk, onze graficus en webdesigner. Als we het eens zijn over het idee, wordt het steeds concreter: dan volgt het schetsen. Als de schets overeenkomt met het voorgestelde idee, werk ik het uit. 

Wat vind je het leukst om te ontwerpen?

Ik ben op dit moment erg in mijn nopjes met Hoe ontstaat een storm?. Ik heb veel gewerkt aan animaties. Hier kun je erg lang mee bezig zijn. Je moet jezelf dan ook echt een grens stellen. De infographic Hoe ontstaat een storm? bestaat uit 4 beelden. Daardoor kun je er net wat meer aandacht aan besteden dan aan de animaties. Als ik straks in het gebouw sta, vind ik de animaties misschien wel het leukst om terug te zien. Maar qua ontwerp is het leuk om langere tijd gedetailleerd bezig te zijn zoals met Hoe ontstaat een storm?.

Waar kijk je het meest naar uit?

Naar alle onderdelen waar ik niet mee te maken heb, daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Het Stormtheater en de 4D Show lijken mij erg cool. Ik heb nog geen idee hoe dit gaat worden. Met alle andere items heb ik er zicht op wat er gebeurt, ik ben er immers bij betrokken. Ik vind het ook erg leuk om te zien wat externe partijen in huis hebben, waar we mee samenwerken.