AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

‘De Afsluitdijk: Out of Space’

Wist je dat de Afsluitdijk te zien is vanuit de ruimte? Tenminste, dat is mij meerdere keren verteld. Tijd om op onderzoek uit te gaan; het feit is namelijk dat er vanuit de ruimte maar weinig bouwwerken te zien zijn.

Je hebt vast wel eens gehoord dat de Chinese muur het enige door mensen gemaakte object is, dat vanuit de ruimte met het blote oog te zien is. Echter, deze aanname lokte onlangs heel wat discussie uit. Onder astronauten zelf is er in ieder geval geen consensus bereikt. Waar astronaut Gene Gernan beweerde de Chinese muur vanuit de ruimte te kunnen zien, kwam China’s eerste astronaut Yang Liwei terug met slecht nieuws: hij had de Chinese muur niet gezien tijdens zijn reis door de ruimte. Zo zijn er nog vele andere uitspraken die elkaar tegenspreken.

Tijd om een andere bron erbij te halen: de satelliet. Wat blijkt, bij een hoogte van 365 kilometer boven de aarde is de Chinese muur met het blote oog zichtbaar. Mits de zon een lange schaduw achter de muur werpt en er geen wolken zijn.

De Proba- satelliet van de ESA maakt gebruikt van de High Resolution Camera (HRC). In deze camera zit een miniatuur Cassegrain-telescoop. Dit resulteert in een veel scheper beeld, dan alleen het menselijk oog. Astronauten kunnen namelijk wel ‘roosters’ zien van meerdere straten en steden. Om gebouwen en individuele gebouwen te kunnen waarnemen, is er een zoomlens nodig. Gelukkig is het een geliefde activiteit onder astronauten om foto’s van de aarde te maken. Want zo’n zoomlens is precies wat onze eigen Nederlandse astronaut André Kuipers bij zich had tijdens zijn reis door de ruimte. Daardoor weten we nu dat de Waddeneilanden en de Afsluitdijk vanuit de ruimte te zien zijn, zoals hieronder afgebeeld:

Wie had gedacht dat de eeuwenoude Chinese muur zoveel gemeen heeft met onze iconische waterkering?

Door: Marleine van de Lagemaat