AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

‘Een wildwaterbaan voor alle vissen door de Afsluitdijk’

De NOS gaat in op de Vismigratierivier: “De Afsluitdijk beschermt ons tegen het water, maar is voor vissen een barrière. Trekvissen kunnen niet van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer. Daarom is de vismigratierivier bedacht.”

Eind dit jaar beginnen de werkzaamheden voor een vissendoorgang in de Afsluitdijk. Zo’n zogenoemde vismigratierivier bestaat nog nergens ter wereld. Het is een groot overheidsproject waar ook natuurorganisaties aan meewerken.

De Afsluitdijk beschermt ons tegen het water, maar is voor vissen een barrière. Trekvissen kunnen niet van de zoute Waddenzee naar het zoete IJsselmeer. Daarom is de vismigratierivier bedacht.

Dat er een doorgang voor vissen zou komen, was al bekend. Maar door een miljoenengift van de Postcode Loterij aan de Waddenvereniging kan deze rivier nu langer gemaakt worden, meldt Omrop Fryslân.

Eerst zou de doorgang casco opgeleverd worden en met hogere watersnelheden, vertelt maritiem bioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. Maar nu wordt hij langer. Hierdoor kunnen alle trekvissen, ook zwakke zwemmers als de spiering, er straks gebruik van maken.

Van der Heij: “Het wordt een soort wildwaterbaan voor vissen. Er kunnen straks meer soorten doorheen, zoals jonge platvissen, palingen en spiering.”

De doorgang van 3 kilometer heeft een opening van 10 bij 20 meter, dus mogelijk komt er ook een enkele zeehond doorheen. “Voor ons is dat afwachten. We gaan het uitgebreid volgen en bestuderen.”

Goed voor de visstand

Trekvissen willen zich het liefst in het IJsselmeer voortplanten. Nu wordt het water uit het IJsselmeer met hoge druk naar buiten gespuid; vissen kunnen daar zelf niet tegenin zwemmen.

Straks worden de vissen naar de migratierivier geleid. Die ligt naast het spuicomplex bij het Kornwerderzand. Zo komen ze dan in het IJsselmeer terecht.

Jonge vissen zullen een tijdje blijven hangen in het IJsselmeer en zorgen voor een verbeterde visstand daar. Dan vind je daar meer spiering bijvoorbeeld; die vissen zijn weer voer voor snoekbaars en paling.

“Zo krijg je meer rijkdom in het IJsselmeer. Een groei van de vispopulatie is ook weer goed nieuws voor de vogels en de zeehonden. Een goede visstand is belangrijk voor alles wat daarvan leeft.”

Uiterlijk in 2022 is het project naar verwachting klaar.

Bron: NOS