AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

100.000ste bezoeker voor het Afsluitdijk Wadden Center

Binnen een half jaar na de opening van het Afsluitdijk Wadden Center is een mijlpaal bereikt; de 100.000ebezoeker is verwelkomt. Gerard Bos en Maureen Banks uit Anna Paulowna waren de gelukkigen. Zij reageerden verrast op het welkom door gedeputeerde Klaas Kielstra van de provincie Fryslân, tevens voorzitter van De Nieuwe Afsluitdijk.

Gedeputeerde Kielstra onthaalde de heer Bos en mevrouw Banks met een boeket bloemen en een boek over de geestelijk vader van de Afsluitdijk, Cornelis Lely. Ook kregen beide een lunch aangeboden. Kielstra: “Ik vind het een eer om u te ontvangen. Nu al de 100.000ebezoeker, dat hadden we niet zo snel verwacht.”

Het Afsluitdijk Wadden Center zou naar verwachting jaarlijks tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers trekken. Dit is inmiddels bijgesteld naar 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar. De overheden maken van de Afsluitdijk een toeristische attractie. Het Afsluitdijk Wadden Center maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.

Bezoekers wereldwijd
Toeristen kunnen in het Afsluitdijk Wadden Center in 10 talen meer te weten komen over UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, de unieke Vismigratierivier, het IJsselmeergebied, de geschiedenis van de Afsluitdijk en de toekomstige ontwikkelingen. De expositie is gratis te bezoeken. Op de begane grond biedt het gloednieuwe restaurant een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

De Nieuwe Afsluitdijk
Het Afsluitdijk Wadden Center maakt deel uit van het programma De Nieuwe Afsluitdijk. Rijkswaterstaat en samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk werken aan de versterking en vernieuwing van het internationale icoon de Afsluitdijk. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de versterking van de dijk en een grotere afvoercapaciteit van water uit het IJsselmeer naar de Waddenzee. De Nieuwe Afsluitdijk is een samenwerking van de provincies Noord-Holland, Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen. Samen werken ze aan een vernieuwde dijk op het gebied van duurzame energie, ecologie, recreatie en toerisme. Voor meer informatie, zie www.deafsluitdijk.nl

Foto bijschrijft: v.l.n.r.: gedeputeerde Kielstra, Janneke Laverman van het Afsluitdijk Wadden Center, de heer Bos en mevrouw Banks. Foto door Joachim de Ruijter.