AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

De Stern landt in het Afsluitdijk Wadden Center

Om de aandacht op het IJsselmeergebied te vestigen, en te laten zien hoe bijzonder dit natuurgebied is heeft Vogelbescherming het initiatief genomen om de reizende expositie De Stern te ontwikkelen. De expositie zal tussen diverse mooie locaties aan de IJsselmeerkust te zien zijn, de reizende expositie is gestart op Forteiland Pampus en zal vanaf nu te zien zijn in het Afsluitdijk Wadden Center. Door de ogen van vijf sternsoorten, welke als leefgebied onder andere de IJsselmeerkust hebben, ontdekt u alles over de IJsselmeernatuur, onder en boven water.

Over expositie De Stern

De reizende expositie de Stern is tijdelijk te zien bij het Afsluitdijk Wadden Center. Door de ogen van vijf sternsoorten (visdief, reuzenstern, dwergstern, lachstern en zwarte stern) laat de expositie De Stern bezoekers de schitterende IJsselmeernatuur onder én boven water ontdekken. De sterns laten zien wat het IJsselmeergebied zo’n waardevol natuurgebied maakt. Ook laat de expositie veelbelovende natuurontwikkelingen in het IJsselmeergebied zien en waar kansen liggen. Speel een interactief IJsselmeer spel, bekijk 3D tekeningen van de vijf sterns, luister naar mini podcasts van wereldrecordvogelaar Arjan Dwarshuis of neem een (droge) duik onder water!

Op ontdekkingstocht

Heeft u expositie de Stern bezocht en wilt u het bezoek compleet maken? Ga dan buiten op ontdekkingstocht met de gratis vogelkaart. Deze vogelkaart is speciaal voor de omgeving rond het Afsluitdijk Wadden Center ontwikkeld door de Vogelbescherming. Aan de hand van de vogelkaart kunt u de verschillende vogels herkennen voor wie het IJsselmeergebied zo belangrijk is. Wij bieden u ook de mogelijkheid om een verrekijker te lenen, zo kunt u de vogels nog beter bewonderen. De verrekijkers zijn te verkrijgen bij de balie.

“Wij zijn zeer verheugd dat De Stern landt op deze bijzondere plek. Het Afsluitdijk Wadden Center is een prachtige locatie dat een bezoek meer dan waard is en hier wordt bovendien hard gewerkt aan de Vismigratierivier. Daarmee kunnen er straks enorme hoeveelheden vis het IJsselmeer opzwemmen vanaf de Waddenzee. Daar profiteert niet alleen het onderwaterleven van, er ontstaat zo ook meer voedsel (kleine vis) voor vogels zoals de visdief. En dat is precies wat we in onze reizende expositie laten zien, de samenhang tussen de natuur onder en boven water, wat het IJsselmeergebied zo’n belangrijk en vogelrijk natuurgebied maakt en onze bescherming verdient!”

 

Leo Bruinzeel, ecoloog Vogelbescherming Nederland

 

De Stern is een expositie van Vogelbescherming Nederland en mede mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij, provincie Noord-Holland, autobedrijf Stern, Prins Bernhard Cultuurfonds en Sportvisserij Nederland. Meerdere organisaties hebben inhoudelijk bijgedragen aan de expositie: Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk, It Fryske Gea, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Rijkswaterstaat en de Waddenvereniging.

De Stern is een productie van Haarlemamsterdam.nl