AWC

Afsluitdijk 1c, 8752 TP,
Kornwerderzand

Buitenprogramma

De beste manier om de Afsluitdijk, Waddenzee werelderfgoed en de natuur van het IJsselmeer te beleven is door deel te nemen aan een wandel-e een aantal keer xcursie, boottocht op Waddenzee werelderfgoed of een boottocht op het IJsselmeer naar de locatie waar de Vismigratierivier komt.

Foto: Ruben van Vliet

Watersafari Waddenzee: ‘Over het zoute water op zoek naar de Blije Vis’

Je gaat mee op een afwisselende vaartocht van het Wadvissersgilde in samenwerking met gids(en) van de Vismigratierivier. Het Wadvissersgilde verzorgt al sinds vele jaren informatieve en avontuurlijke boottochten in het  waddengebied. Onder leiding van een ervaren visserman krijg je van alles te zien dat erboven en onder water leeft. Met een sleepnet wordt naar boven gehaald wat de zee voor het oog verborgen houdt: het onderwaterleven. Van krabben en garnalen tot schelpdieren en vis. Je krijgt de mogelijkheid om de zeedieren van dichtbij te bewonderen.

De Vismigratierivier-gids vertelt over het wereldwijd unieke concept van de Vismigratierivier.

Door de kilometerslange ‘open’ verbinding tussen de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer kunnen verschillende soorten trekvissen straks hun paai- en leefgebieden bereiken.

Vanaf het dek is het bovenwaterleven goed te zien: duizenden zeevogels in alle soorten en maten. Bij laag water kun je de zeehonden op de zandbanken bekijken. Boeiend en ongedwongen word je meegevoerd over de zee en wordt iedere vaartocht weer een belevenis.

Onderdelen: rondvaart langs sluizen en locatie Vismigratierivier aangelegd wordt, bij laag water zeehonden kijken (als ze er zijn), trekje met het sleepnet, vangst bekijken met uitleg van de gids(en) en uitleg over de Vismigratierivier.

 

 • Data: op aanvraag
 • Capaciteit: maximaal 65 personen
 • Prijs: € 12,50 per persoon (vanaf 12 jaar), € 7,50 per kind (3 t/m 11 jaar), gratis 0 tot 2 jaar

Watersafari IJsselmeer: ‘zeiltocht naar locatie Vismigratierivier’

Het IJsselmeer is een bijzonder natuurgebied. Vroeger, in de tijd van de Zuiderzee, was het water hier zout en bloeiden de omliggende vissersdorpjes door de rijke visvangst. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde alles. Het IJsselmeer werd langzaam zoet en de natuur paste zich hierop aan. Het uitgestrekte water bleef en leent zich uitstekend voor een avontuurlijke zeiltocht. Wil jij meer weten over het IJsselmeer? Ga mee op onze excursie en geniet vanaf de zeilboot van de natuur en haar schoonheid. Deze zeilexcursie start vanaf het Afsluitdijk Wadden Center.

Tijdens de vaartocht vertelt onze deskundige natuurgids over het ontstaan van het IJsselmeer en de problemen die ontstonden door de aanleg van de Afsluitdijk. De harde scheiding bleek een enorme barrière voor trekvissen. Hierdoor konden de vissen niet meer tussen het zoete binnendijkse en het zoute buitendijkse Waddenzeewater trekken. Door de aanleg van de Vismigratierivier is dit straks wel weer mogelijk. Onze gids neemt je mee op een mooie zeiltocht over het IJsselmeer en vertelt je alles over de natuur. Kortom, deze excursie is zeker de moeite waard. Vergeet je verrekijker niet.

Deze excursie wordt aangeboden met de Blazer TX33, een oud historisch zeilschip uit 1918. Het is daarnaast mogelijk om bij grotere groepen een tweede boot te huren.

 

 • Duur vaarexcursie: 2 uren
 • Aantal personen: maximaal 12 deelnemers per boot
 • Data: op aanvraag
 • Koster per watersafari: € 370,- (gids It Fryske Gea € 70,- + € 300,- huur boot)
 • Grotere groepen tot 150 personen kunnen de Regina Andrea boeken

Foto: Ruben van Vliet

Foto: Ruben van Vliet

Wandelexcursie vanaf het Afsluitdijk Wadden Center

Op de grens van de zoute Waddenzee en het zoete IJsselmeer waait een fris briesje. Wil jij weten hoe het leven op de grens van zoet naar zout is? Vanuit het Afsluitdijk Wadden Center staan de natuurgidsen van It Fryske Gea en de Waddenvereniging voor je klaar om de omgeving te verkennen. Ze nemen je graag mee op een leuke en leerzame wandelexcursie.

De verkenningstocht start bij het Afsluitdijk Wadden Center. Een bezoekerscentrum op de grens van het zoete IJsselmeer en de zoute Waddenzee bij Kornwerderzand. Buiten vertelt de natuurgids over de historie van het gebied en wandel je langs de karakteristieke rode huisjes van Kornwerderzand.

De aanleg van de Afsluitdijk had een enorme impact op de natuur en verbrak de natuurlijke verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor kunnen vissen niet meer van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Hun instinct en de geur van zoet water drijft de vissen naar Kornwerderzand. Als hier straks de Vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Wil jij weten hoe dit ‘gat’ in de Afsluitdijk werkt? Onze gids vertelt je er alles over.

En als kers op de taart? Waai je nog even uit op het dak van het Afsluitdijk Wadden Center. Vanaf een afstandje zie je het onbewoonde natuureiland de Makkumernoardwaard. Met een beetje geluk zien we hier de wilde zwanen en andere vogels voor de witte zandstranden zwemmen.

 

 

 • Duur Excursie: 2 uren
 • Aantal personen: maximaal 15 tot 20 personen per gids
 • Kosten per excursie: € 70,- per gids (exclusief boekingskosten Afsluitdijk Wadden Center + toegang dak Afsluitdijk Wadden Center)